Beurtfeartsteech Weetjes
  • Bevoorrading van winkels vond uitsluitend via het water plaats
  • Vroor het? Dan werd er natuurlijk geschaatst!
  • De Elfstedentocht gaat over de Ie
  • Woudsend weet dan ook alles van de Hel van '63!
  • De elfstedentocht vindt tegenwoordig ook plaats op de fiets, lopend, met de auto en zelfs zwemmend!

In vroeger tijden vond onder andere de bevoorrading van de winkels uitsluitend over water plaats. De Beurtfeartsteech dankt hier zijn naam aan. Het was hier een komen en gaan van schepen met allerhande goederen. Met uitzondering van de periodes dat de Ie bevroren was. Dan werd er geschaatst…

De Elfstedentocht op de schaats

De Ie is onderdeel van de beroemde Elfstedentocht op de schaats. De rijders zijn ca. 35 kilometer onderweg als ze Woudsend passeren. Ze komen van startplaats Leeuwarden, via Sneek en IJlst, onder de brug door en vervolgen hun tocht naar het Slotermeer, waar zij in Sloten hun derde stempel ophalen.

De hel van ’63

De Elfstedentocht van 1963 was extreem koud en de weersomstandigheden waren zo slecht dat deelname mogelijk mensenlevens zou kosten. Het vroor wel 18 graden. Toch vertrokken er bijna 10.000 personen, maar slechts 127 bereikten de finish.
Uiteindelijk zijn er geen doden gevallen. Wel waren er honderden gewonden met botbreuken, bevroren geslachtsdelen en afgevroren ledematen.
Winnaar van de Hel van ’63 was Reinier Paping, met 22 minuten voorsprong op de nummer twee. Koningin Juliana en kroonprinses Beatrix hebben Paping in de EHBO-tent namens het Nederlandse volk gefeliciteerd.

De Elfstedentocht op de schaats is in 1997 voor het laatst verreden. Sindsdien is het wachten op een nieuwe strenge winter, hopend dat die ooit nog komt…

Tientallen manieren om de Elfstedentocht te doen

De beroemde schaatstocht heeft de elf steden van Friesland bijzondere bekendheid gegeven. Bij gebrek aan strenge winters doen steeds meer mensen de tocht der tochten met andere vervoersmiddelen dan de schaats. Inmiddels zijn er tientallen vormen om de steden te ontdekken en de Elfstedentocht te volbrengen: op de fiets, lopend, met (klassieke) auto’s, met vracht- en vuilniswagens, roeiend, peddelend, zeilend, zwemmend, skeelerend, op de step, surfend, roeiend, op de bromfiets of de motor, met de trekker en nog veel meer.
Dit alles ter vervanging van die grote Tocht der Tochten.

De Quiz

Voor deze quiz krijgt u 20 seconden (+ 3 seconden speling voor het starten) tijd om te antwoorden.

1. Wie heeft de laatste Elfstedenschaatstocht in 1997 gewonnen?
De Beurtfeartsteech
Op de route