Seilmakkersteech Weetjes
  • Aan de Ie-zijde van de steeg was vroeger een zeilmakerij gevestigd
  • Woudsend Verzekeringen is opgericht in 1816 door de familie Tromp
  • Woudsend Verzekeringen was erg belangrijk voor de economie van Woudsend

Aan de Ie-zijde van deze steeg was vroeger een zeilmakerij gevestigd. De zeilen werden aan de overkant van het water getaand en met bruine conserverende vloeistof geverfd. In de 18e/19e eeuw werden deze zeilen gebruikt voor het tuigen van de kof- en smakschepen die in Woudsend werden gebouwd en onderhouden.

200 jaar Woudsend Verzekeringen

Het pand rechts van de steeg loopt tot de brug en beslaat 3.700 m2. Het is het pand van Woudsend Verzekeringen. Deze verzekeraar is onder andere door de familie Tromp opgericht in 1816 als de ‘Onderlinge Brand Waarborg Maatschappij van Woudsend’ (in de volksmond ‘het kantoor’). In de hoogtijdagen werkten er zo’n 280 mensen. Het bedrijf was erg belangrijk voor de economie en werkgelegenheid van het dorp.

Het monumentale pand op de hoek bij de brug is het oudst. Naarmate de verzekeraar groeide zijn er particuliere huizen langs het water opgekocht en afgebroken, om plaats te maken voor bedrijfspanden. Woudsend Verzekeringen is uiteindelijk eigendom van ASR Verzekeringen geworden. Deze landelijke verzekeraar heeft in 2012 besloten de vestiging Woudsend te sluiten.

De Quiz

Voor deze quiz krijgt u 20 seconden (+ 3 seconden speling voor het starten) tijd om te antwoorden.

1. Hoeveel medewerkers werkten er in de hoogtijdagen bij Woudsend Verzekeringen?
De Seilmakkersteech
Op de route